“Ako ti se ne sviđa tu gdje jesi, pomakni se, nisi drvo!”

Točno se sjećam momenta kada mi je misao “ti ne moraš više tu biti” prošla kroz glavu.

To je bio otrežnjujući trenutak za mene. Tada sam shvatila da imam izbora i da moram pronaći neki svoj, drugi i drugačiji put. Znala sam da taj put neće biti lagan, ali i da mora voditi prema boljem. Osjećala sam da se moram pokrenuti i mijenjajući sebe, mijenjati i svoj život.

“Mislio ti da možeš ili ne možeš, u oba slučaja si u pravu”. – Henry Ford

E pa – ja vjerujem da većina nas može.

Ne možemo baš sve, ali možemo puno toga. Ne možemo odmah biti na mjestu koje želimo dostići, jer za sve treba vremena. Ali možemo krenuti, prema svojim sposobnostima i mogućnostima. Svojim tempom i svojim putem.

Na svom putovanju puno sam “radila na sebi”. Znala sam da ne znam, i zato sam čitala mnoštvo knjiga i primjenjivala savjete koje su mi knjige nudile. Mijenjala sam svoj pogled na svijet, svoja uvjerenja i svoje navike.

Shvatila sam da mogu više i dalje, ako svoju pažnju i postupke usmjerim prema tome “više i dalje” i ako radim stvari na drugačiji način od dosadašnjeg.

Kroz godine mog puta, pisala sam si bilješke iz knjiga koje sam čitala. Te bilješke su mi bile od velike pomoći, naročito u kriznim vremenima. Ponekad mi je trebala cijela bilježnica da me vrati odozdo prema gore. A nekad bi mi pomogla samo jedna prava rečenica.

Otuda i naziv ovog bloga “Bilješka za poslije”. Mjesta gdje mi je želja svoje spoznaje, razmišljanja staviti sve ne jedno mjesto.

Neka budu tu za mene, moju djecu, unuke, i za sve one koji u njima pronađu nešto korisno za sebe.

Marijana Mlikotić,

ona koja je svjesna da se čuda dešavaju onima koji se usude vidjeti ih