Što je Coaching?

Pojam coachinga postao je nekako sveprisutan danas, ali čini mi se da je malo poznato što se zapravo krije iz tog pojma i kako rad sa coachem izgleda u praksi.

Coaching se može podijeliti u osobni (life) i poslovni (bussines) coaching. Iako se zapravo na kraju sve svodi na osobni nivo, jer sva naša postupanja izviru iz naše osobnosti, bilo da se tiču privatnih tema i izazova ili poslovnih.

Coaching je skup metoda kojima se klijentu pomaže na njegovom putu do ostvarenja postavljenog cilja, izvršenja određenog zadatka ili nadilaženja neke osobne blokade ili prepreke.

ULOGA COACHA je pomoći klijentu osvjestiti koja su to ograničavajuća uvjerenja i blokade koja ga sputavaju na putu do cilja, te pomoći da pronađe svoj vlastiti put do riješenja.

Jedna od glavnih metoda coachinga je da Coach pozorno sluša i postavlja pitanja proizašla iz onoga što klijent govori. Na taj način suočava klijenta sa rečenim i pomaže mu da “čuje sam sebe”, odmakne se od problema i promotri situaciju s pozicije promatrača. 

U našim postupanjima često nas sputavaju naši strahovi, osjećaj nemoći i bespomoćnosti. Vrtimo se u krug kao hrčak u svom kavezu i ne vidimo izlaz, jer i ne izlazimo iz tog poznatog kruga. Tu coaching uvelike pomaže, jer na neki način zaustavlja taj začarani krug, stavlja klijenta u “sada i ovdje”, suočava ga sa trenutnom situacijom i potiče ga da sam digne glavu i vidi gdje se nalazi, koje su mu mogućnosti na raspolaganju, te pronađe  najbolji put i riješenje za sebe.

“Coaching vam pomaže da preuzmete odgovornost za svoj život, otpustite ono što drugi misle i postanete pravi ja. Radi se o tome da sami kreirate život kakav želite – i zaslužujete.” Emma-Louise Elsey

Coach nije onaj koji će Vam reći što da radite, već će Vam poslužiti kao alat pomoću kojeg ćete moći vidjeti sebe i svoj trenutni izazov iz druge perspektive.

Coaching se bavi trenutnom situacijom i usmjeren je na budućnost. Iz prošlosi izvlači pouke i lekcije, ne traži u njoj izgovor.

Coach nije netko tko će Vam dati gotova riješenja, već je tu da Vam pomogne da osvjestite koje su potencijalne mogućnosti pred Vama i između njih odaberete najbolje riješenje za sebe.

Za kvalitetan coaching proces potrebno je da je klijent odgovoran i ozbiljan u svojoj namjeri za trajnom promjenom, te da je zaista spreman dosljedno raditi na tome da zadrži nove navike. SURADNJA coacha i klijenta obuhvaća 6-10 coaching sastanaka u trajanju od 90 minuta. Sastanci se mogu održavati uživo ili online.

Naše dosadašnje odluke su nas dovele do života kakvim trenutno živimo. To znači da smo odgovorni i za ono što nam se ne sviđa u našem životu. Dobra vijest je ta da, ako je odgovornost i tolika moć u nama, svoj život možemo mijenjati i u suprotnom smjeru – smjeru koji će nam se sviđati, prema životu kojeg ćemo voljeti.

Dopustite ŽIVOTU da Vas ugodno iznenadi!

Trebate li dodatne informacije, pišite mi mail na marijana.coach@gmail.com

Share: