Vodič za bolju učinkovitost

“Zauzetost poslom i stvarni rad nisu isto. Cilj je svakog rada proizvodnja ili postignuće.” Thomas Edison

Upravo zato imam potrebu (samoj sebi) napisati vodič kako bi postigla bolju učinkovitost. Treba mi podsjetnik kako najbolje iskoristiti vrijeme kroz dan. Kako napraviti ono najvažnije u jutarnjim satima kada mi je koncentracija najviša, te kako posložiti i rasporediti vrijeme tako da mi ostane slobodnog prostora i za sve one stvari koje me vesele, a ne tiču se posla.

Moj najveći problem je u tome što, imam 379 ideja u glavi, što bi sve mogla i trebala napraviti. I sve bi to htjela u isto vrijeme.

Nadam se da će mi ovaj vodič pomoći u tome i biti mi podsjetnik kako najbolje rasporediti vrijeme i energiju kroz dan, tjedan, mjesec. Nadam se da će biti od pomoći i vama koji se osjećate isto ili slično kao i ja :).

3 jutarnja rituala

Na primjenu jutarnih rituala me potaknula knjiga Robina Sharme “Budni u 5, i vaš je čitav svijet”. Svakako preporučam da je pročitate. Osim njega, i mnogi drugi uspješni ljudi preporučuju rano ustajanje.

Nakon kratkog istraživanja izvukla sam neke naputke kojih vjerujem da ću se pridržavati. Napisat ću ono što smatram važnim i primjenjivim, a vi ako ćete krenuti ovim putem, slobodno ga prilagodite svojim mogućnostima i potrebama.

1. Rano ustajanje.

Mnogi preporučuju ustajanje već u 5 ujutro, čak i prije. Vjerujem da tako rano ustajanje ima puno prednosti, ali s druge strane, znam da se neću ustati u 5. 

Vjerujem da je najvažnije da se ustanemo ranije barem sat do sat i pol, kako bi to vrijeme imali u miru samo za sebe. Već dvadesetak dana ustajem ranije i zaista osjetim razliku kroz dan. U tih sat vremena koje imamo samo za sebe, važno je da iskoristimo za odličan početak dana i to vrijeme posvetimo isključivo sebi. Za svakoga od nas to vrijeme može biti različito, s obzirom na životne i radne okolnosti.

Sharma u svojoj knjizi “Budni u 5…” navodi formulu 20/20/20 koja dijeli tih 60 minuta na tri dijela. 

 1. Intenzivna tjelovježba, snažno znojenje, hidratacija, duboko disanje

Započeti dan tjelovježbom ima višestruke učinke za naš organizam. Osim što razgibamo i učvrstimo tijelo, spremni smo za pokret i aktivnosti kroz dan. Poznato je da tjelovježba podiže razinu energije u tijelu i stvara određene procese u mozgu koji nam pomažu da mislimo brže i bolje, te se lakše koncentriramo na dnevne zadatke.

2. Meditacija, pisanje dnevnika, molitva, zahvalnost, planiranje dana

Svakodnevno meditiranje, vođenje dnevnika, planiranje, zahvalnost i posvećivanje svojem unutarnjem, je možda i od najveće važnosti.

Kada si priuštimo neometani mir na početku dana, puno lakše se nosimo sa izazovima i stresom koji nam dan donese. Na taj način nam je lakše sagledati širu sliku i odmaknuti se od onog nevažnog.

U dnevnik koji pišete svoje doživljaje, zapažanja, planove, što god poželite, ne zaboravite pisati i svoje POBJEDE, pa i one najmanje. Prečesto se fokusiramo na ono što nismo stigli ili smo loše odradili, a premalo na sve ono što dobro napravimo i u čemu smo uspjeli.

Usmjerimo se na svaki i najmanji vlastiti uspjeh i postignuće i time jačajmo svoje samopouzdanje, koje nas takvo može odvesti puno dalje od onog stanja malodušnosti u kojem neprestano kritiziramo sami sebe.

Zahvalnost nam pomaže da budemo svjesni koga i što sve imamo u životu. Nekim ljudima je teško u početku prepoznati na čemu to sve mogu biti zahvalni. Vrlo često smo usmjereni na ono što još nemamo, i ne vidimo što sve imamo, a uzimamo zdravo za gotovo.

Možemo biti zahvalni na vlastitim sposobnostima i zdravlju (svi koji vidimo, čujemo, hodamo…) do zdravlja naših bližnjih i raznih materijalnih stvari koje posjedujemo i koje nam život čine ljepšim i lakšim. Njih će uvijek biti većih, boljih i skupljih od onih koje već imamo. Pitanje je samo da li nam one zaista trebaju i da li bi nas učinile sretnijima da ih imamo. 

Planiranje nam omogućuje da imamo jasnu viziju u kojem smjeru idemo i što nam je važno na tom našem putu. Tako ćemo, kada nas nešto omete, znati da li se uopće trebamo time baviti ili to samo uzaludno troši naše vrijeme, energiju i pažnju. Detaljno napišite plan za taj dan i nastojte ga se pridržavati. “Jasnoća prethodi uspjehu.”

3. Čitanje knjiga, slušanje audio knjiga i podcasta, online učenje

“Čitanje je jedna od najboljih disciplina za “držanje smjera”.”

Učenje je važno za naš rast, inspiraciju, motivaciju i širenje vidika. Danas je iznimno lako doći do sadržaja koji nas zanimaju, tako da je na nama samo da odaberemo smijer koji nas interesira i na taj način ćemo napredovati na tom području.

Znanje je ono što nam nitko ne može oduzeti i koje nosimo u sebi i sa sobom kamo god išli. Što više znanja imamo, to postajemo samopouzdaniji i vredniji i sebi i društvu oko sebe. 

Jutro – najkreativniji i najproduktivniji dio dana

Obavljamo ono što uvrstimo u raspored.

U prvim jutarnjim satima trebali bi od sebe ukloniti sva digitalna ometala koja nas prekidaju u radu i odvlače nam pažnju. 

I sam Sharma kaže da je prvih 90 minuta dana najproduktivniji dio dana. U tom periodu trebali bi si osigurati potpuni mir i fokusirati se isključivo na ono što radimo.

Tih 90 minuta trebali bi posvetiti jednoj stvari na kojoj radimo, a koja će kada bude dovršena, osigurati znatni napredak na tom području.

Urednost radnog stola i prostora je iznimno važno za bolju koncentraciju i fokus. U kaosu i neredu nam je teško kvalitetno razmišljati. 

Čuvaj se jalovosti života provedenog u neprestanoj zaposlenosti. Sokrat

10 koraka do super učinkovitosti

1. Rano ustajanje; tjelovježba, meditacija i pisanje dnevnika, čitanje i slušanje poučnih sadržaja. 

2. Prvih 90 minuta rada, ukloniti digitalna ometala van dohvata, i u potpunom miru posvetiti se JEDNOM projektu koji će unijeti razliku u tvoje poslovanje.

3. Dnevno zapisati i odraditi do pet stvari koje ćeš izvršiti, a koje ne možeš delegirati drugima. Odredi prioritete.

4. Napravi kratke pauze. Prošeći, udahni zraka, protegni se, popij vode.

5. Delegiraj SVE ono što može odraditi netko od tvojih suradnika. 

6. Ono u čemu nisi stručna, prepusti onima koji jesu. Angažiraj nekoga da odradi ono sa čime se ti mučiš, trošiš dragocjeno vrijeme, a rezultat nije na razini koju želiš i trebaš.

7. Sve one zadatke i obveze za koje trebaš visoku razinu koncentracije i razmišljanja, odradi do 13 sati, jer su nakon toga razina koncentracije i produktivnosti u opadanju. Također, prvo odradi ono što ti se najmanje da raditi. Sve zadatke koje već radiš rutinski i nisu prezahtjevni, ostavi za vrijeme iza 13 sati.

8. Radi jednu po jednu stvar. Ne možeš se kvalitetno posvetiti trima stvarima u isto vrijeme. Radi jedan zadatak i završi ga do kraja. Tek tada prijeđi na slijedeći.

9. Nagradi se za uspješno provođenje plana. Odlaskom u šetnju ili na kavu. Boravkom u prirodi ili čitanjem knjige. Masažom, ili čime god što te veseli. Zaslužila si :).

10. Mirna uživaj u ostatku dana i večeri, jer si tijekom jutra radila za svoje “bolje sutra” :). Prije završetka dana, napiši plan za slijedeći dan. Tako ćeš biti spremna za prvih produktivnih 90 minuta odmah ujutro :).

Sjeti se da – Kako živiš svoje dane, tako oblikuješ svoj život.

Share: