Ciklus promjene

Jutros slušam Robina Sharmu koji kaže: „Mora biti teško na početku, zbunjujuće u sredini i predivno na kraju, inače to nije prava promjena.“

I tu shvatim da sam i sama prošla taj cijeli ciklus promjene.
Jer, morala sam mijenjati sebe, svoja uvjerenja i svoje navike i postaviti jasan cilj na putu kojim sam krenula. A moj glavni cilj od početka je uvijek i jedino bio; „Stvoriti bolji život za sebe i svoju obitelj.“

Kako sam to napravila?

Od one koja je mislila da su drugi ti koji mi kroje život i da nemam drugog izbora, postala sam svjesna da zapravo svojim izborima i odlukama koje donosim, utječem i na tijek svojeg života. Nije te odluke uvijek lako donijeti i provesti, ali je nužno ako hoćemo zaokrenuti svoj put.
Od one koja je vjerovala da se moram roditi u drugačijoj obitelji i da moram imati visoko obrazovanje da bi imala bolji život (znači ništa od toga za mene), shvatila da sam sama sebi dovoljna i da mogu krenuti s onime što imam i s onime što znam. Bez zamjeranja ikome ičega, jer, da su moji roditelji znali i mogli bolje, i napravili bi bolji život i za sebe.
Od one koja je za sebe mislila da nema nikakvih talenata, ispostavilo se da ih u sebi krijem monogo i još ih uvijek otkrivam. Ne vjerujujte ni sebi ni drugima koji su vam rekli da nešto ne možete ili ne znate. Moramo si dopustiti otkriti za što smo sve stvoreni i onda raditi na tome i učiti da to unaprijedimo i usavršimo, na korist nama i svijetu.
Od one koja je navikla živjeti na dug, shvatila sam da moram promjeniti naviku da imam nešto prije nego si zapravo to mogu priuštiti. Količina novca koju imam ili nemam je čista matematika i stanje svijesti. Ako stalno trošim više nego što imam, živim na dug i u stalnom neimanju dovoljno. Na toj vibraciji nam ne dolazi još novca, već još dugova ;).
Uvjerenja da je novac loš, da kvari ljude je najveća glupost u koju su nas uvjerili. Novac je predivan jer nam daje slobodu da živimo kako želimo, da pomognemo kome želimo, a ne da budemo teret i sebi i društvu. Novac ne kvari ljude, već samo pokazuje kakav je tko zapravo. Novac dođe do nas ako znamo s njime dobro raspolagati, ako smo spremni prvo ulagati da bi nam se kasnije višestruko vratilo. Jer kada daješ vrijednost ljudima, oni će ti za to dati svoj novac. Što više vrijednosti daš drugima, više ćeš novca dobiti nazad. Nema u tome ništa loše za nikoga. Svi su na dobitku. Ljudi su sretni kada imaju gdje kupiti ono što im treba. Izbor je na njima, a naše je da stvorimo ponudu i da to što radimo radimo na pravedan i pošten način.
Od one koja je vjerovala da su putovanja i lijep život rezervirani samo za odabrane, shvatila sam da smo svi mi, svatko od nas, ti odabrani. Pitanje je samo što mi biramo sami za sebe i da li se vidimo u tome. Do nas je, ne do njih. Kada shvatiš da oni „drugi“ nisu ništa posebniji ili drugačiji od tebe, tada znaš da je svako predivno mjesto na svijetu, mjesto i za tebe. Zavist i ljubomora nemaju što tražiti ovdje. Drugi su mi uvijek bili samo inspiracija… ako su mogli oni, mogu i ja. Ima svega dovoljno za sve. Da nije tako, to je još jedna od zabluda u koje nas uvjeravaju odavna.

Svi smo mi ovdje s osobitim razlogom. Prestani robovati svojoj prošlosti. Postani graditelj svoje budućnosti! – Robin Sharma

Naša uvjerenja i navike su te koje nas mogu zauvijek ostaviti na jednom te istom mjestu. Ili nas, ako smo ih spremni mijenjati i postaviti si jasan cilj, mogu odvesti na predivna mjesta i od našeg života napraviti nešto sasvim drugo od onoga što smo prije mislili da nam je zapisana sudbina.
Promjenom uvjerenja koja nam ne služe, promjenom navika koje nam ne služe i postavljanjem jasne namjere kako želimo da naš život izgleda, postižemo čuda od života. Ništa ne mora biti zauvijek, ali da bi se nešto promijenilo, ipak se moramo prvo mi mijenjati.
Sve kreće od nas samih. I taj posao nitko ne može odraditi za nas, sve i da želi. To moramo svatko sam za sebe. Jer svatko svoju sreću sam stvara.

Kako stvoriti svoju sreću odlično prikazuje Robin Sharma u svojoj knjizi „Redovnik koji je prodao svoj Ferrari“.
Svakako preporučam pročitati, meni je puno stvari postalo jasnije nakon nje. Također mi je bila i putokaz kako doći do svog cilja jer u knjizi uz slikovite opise pisac jasno navodi mudrosti, tehnike, vrline i citate koji su od velike pomoći. Naročito ako si na početku ili na sredini puta kada je sve još prilično zbunjujuće.

 

Share: